TUDÁSTÁR

Akkumulátor

Mit jelent az  Ah érték?

Az akkumulátor kapacitás értékét mutatja, ez az úgynevezett amperóra.
Példa: 60Ah (20h) Mely azt jelenti, hogy az adott akkumulátort a 60A 1/20-ad részével, tehát 3 Amperral 20 óráig terhelhetjük anélkül, hogy az akkumulátor kapocsfeszültsége 10,5V alá esne.

Mit jelent a Hidegindító áram (A)?

Azt jelenti, hogy az akkumulátor ezt az áramot tudja biztosítani az indítómotor felé 30 mp-ig  -18°C-os hidegben anélkül, hogy az akkumulátor kapocsfeszültsége 7,2V alá esne. Belátható, hogy indító akkumulátor esetén ez az egyik legfontosabb információ a kiválasztásnál.

Milyen akkumulátort válasszak?

megfelelő akkumulátort elsősorban a felhasználás jellegétől függően válasszuk ki. Más felépítésű akkumulátorra lesz szükségünk autóindításra és más egy elektromos fogyasztó / hajó, kerekesszék, riasztó,…/ megfelelő táplálására.

Autóindításra, indítóakkumulátort választunk, mely kiviteléből adódóan nem csak a folyamatos fogyasztók kiszolgálására alkalmas, hanem hirtelen nagy igénybevétel hatására sem megy tönkre.
Ma már leginkább gondozásmentes akkumulátorokat vásárlunk, melyek „zárt” rendszerkialakításuknak köszönhetően nem igényelnek ioncserélt víz utánpótlást. A zárt kialakítás nem feltételez automatikusan borulás biztonságot. Mivel az akkumulátorok alapvetően ólóm-savas eljárással készülnek, így egy normál akkumulátort ha feldöntenek, akkor a benne lévő akkumulátorsav  nagy valószínűség szerint kifolyik.

Léteznek úgymond AGM jellegű felitatott akkumulátorok, melyekben a sav nem folyékony hanem a nevéből is kikövetkeztethető módón felitatott formában van. Ezen akkumulátorokat tévesen Zselés akkumulátoroknak szokták nevezni, az viszont tény, hogy ezek az akkumulátorok már borulás biztosnak nevezhetőek.

Elektromos fogyasztó kiszolgálására, úgymond munkaakkumulátorokat alkalmazunk. Ezen akkumulátorok helyes megnevezése az, hogy Ciklikus akkumulátorok. Ez azt jelenti, hogy ezen akkumulátorok a feltöltés-lemerülés magas ciklusszámában versenyképesek. Árban általában magasabbak mint az autóakkumulátorok de a felhasználás jellegéből adódóan magasabb élettartalommal lehet velük kalkulálni.

Mire kell figyelni autó akkumulátor vásárlásánál?

Elsősorban meg kell nézni, hogy az autónkba milyen méretű, teljesítményű és polaritású akkumulátor helyezhető be. Ebben, telefonon vagy személyesen is kérhet segítséget szakembereinktől.

Mint fentebb írtuk ne csak az Ah, azaz a kapacitás értékét figyeljük, hanem az adott akkumulátor hidegindító képességét is. Ez azért fontos, mert bár a gyártási eljárásból következően az adott kapacitás már befolyásolja a kialakítási méretet, viszont a hidegindító áramot a kialakított ólomfelület befolyásolja, így a magasabb minőségű akkumulátorok ugyan olyan külső méretek mellett magasabb indítóképességgel bírnak.

Az új akkumulátor beépítése előtt mindenképpen ellenőriztesse a gépjármű töltésrendszerét.

Érdemes az eredetinél nagyobb akkumulátort vásárolnom?

Nem bátorítanánk senkit arra, hogy jelentősen nagyobb akkumulátort vásároljon a generátorhoz illesztett eredetinél.

Sok helyen olvassuk, hogy generátor nem tudja, mit tölt… Hát lehetséges, hogy név szerint nem ismeri az akkumulátort, de az biztos, hogy a gyártó az adott akkumulátor ellenállásához, teljesítményéhez tervezte a beépített generátort. Hifiseknél tapasztalható, hogy magasabb teljesítményű akkumulátort kell beépíteniük, de ott a lelkiismeretes felhasználók a töltési rendszert, azaz a generátor teljesítményét is megnövelik.

Ez nem véletlen. A Generátornak is van egy teljesítménye. Ha jelentősen nagyobb akkumulátort teszünk az autónkba, akkor a kisebbhez illesztett generátor nem vagy csak sokkal nagyobb idő alatt képes feltölteni az akkumulátort. Ez az extra idő városi, alacsonyabb, folyamatos használat mellett nem áll rendelkezésünkre, így az akkumulátor folyamatosan merült állapotban marad.

Természetesen egy 10% eltérés javallt lehet, kifejezetten diesel autóknál, de itt is inkább a hidegindító áramra érdemes koncentrálni, mintsem a kapacitásra.

Miként hosszabbítható meg az akkumulátor élettartalma?

Általánosságban elmondható, hogy az akkumulátornak az a legjobb, ha rendszeresen használják.

Amennyiben rendszeresen használjuk közép-hosszú távokon a gépjárművet, úgy az akkumulátor folyamatosan merül és töltődik. Ezáltal évekkel hosszabbíthatjuk meg az akkumulátorunk működési idejét.

Sajnos ha ritkán, esetlegesen csak 1-2 hetente használjuk az autót és akkor is csak kis távokra, akkor vélelmezhető, hogy a sűrűbb akkumulátor cserével kell kalkulálnunk. Ilyen esetben érdemes töltőberendezéssel pótolnunk a kimaradt töltését az akkumulátornak.

Mi az a varázsszem?

Egy sínbe helyezett színes golyót kell elképzelnünk mely az akkumulátorsav sűrűségétől illetve mértékétől függően mozog le-fel.

Sajnos megtévesztő, ugyanis csak 1 cellát mutat. Fontos a mutat szó, ugyanis meghatározó mérésnek korántsem lehet nevezni ezt az inkább marketingfogásnak vélhető, amúgy nagyon látványos „extrát”.

Viccesen azt szoktuk mondani, hogyha vásárlásunknál meghatározó szempont a varázsszem megléte és ez nem áll rendelkezésre a kivitelből adódóan, akkor ezt helyettesíthetjük egy kis kerek zöld matricával, amit lekaparunk ha az akkumulátor elromlott.

Garancia:

Akkumulátorok esetében a következő garancia intervallumokkal kell kalkulálni:
Gépjármű akkumulátor:

12 hónap azaz 1év

Motorkerékpár akkumulátor:

6 hónap azaz 0,5év

A garancia érvényesítésének lehetőségeit, azok jogos voltát, a mindenkor mellékelt garancialevél tartalmazza.
Mi minden esetben olyan gyártói garancialeveleket adunk az akkumulátorok mellé, mellyel az ország bármely hivatalos értékesítési pontján érvényesíteni tudja garanciális jogait!
FONTOS!  Az akkumulátor lemerülése nem garanciális cserejogalap.
A garanciális bevizsgálást csak feltöltött akkumulátoron tudjuk elvégezni, ezért átlagosan egy 7-8 órás töltéssel kezdődik a bevizsgálás. A feltöltött akkumulátoron elvégezzük a szükséges beméréseket és ennek eredményeként eldönthető, hogy valóban gyártáshibás termékkel, vagy egy lemerült akkumulátorral álltunk szemben.

Mi a teendő a régi, elhasználódott akkumulátorral?

Az elhasználódott akkumulátor kifejezetten veszélyes hulladéknak minősül!

Boltunkban, nyitvatartási időn belül INGYEN leadható bármilyen hulladék akkumulátor és mi gondoskodunk a környezetbarát megsemmisítéséről.

Milyen akkumulátortöltőt vásároljak?

Minden esetben intelligens, automata akkumulátortöltőt vásároljunk! Mi is csak ilyet értékesítünk.

Általánosságban elmondható, hogy a töltendő akkumulátorunkat a  kapacitás értékének 1/10 A-el kell tölteni.

Példa: 60Ah Akkumulátor, ideális töltőáram 6A.
Természetesen nagyobb teljesítményű töltőt is vásárolhatunk.

Milyen motorolajat vásároljak?

Ez egy komplex kérdés. Általánosságban elmondható, hogy minden esetben a gépjármű gyártója által elvárt motorolajat, kenőanyagot használjunk.

A motorolaj jelentős szerepet játszik a motor élettartalmában. Minősége, viszkozitása igen fontos és motor típusonként változik.

Választásunkat segítik a motorolaj minősítések.

Fontos, hogy ne csak a viszkozitás alapján vásároljunk motorolajat, mindig ragaszkodjuk a megfelelő gyári minősítések meglétéhez is.
Érdemes azt is mérlegelni, hogy a motorgenerál vagy a minőségi motorolaj az olcsóbb!

Mit jelent az olaj viszkozitása?

Bár a motorolaj viszkozitása nem ugyanaz a sűrűségével, de talán így a legegyszerűbb megközelíteni.

A motorolaj folyékonyságát jelenti és azt, hogy mindez miképpen viselkedik az adott hőmérséklet tartományban.

Számokban határozzák meg: pl.:10w40

A fenti példa motorolaj viszkozitás számában a 10 a téli, míg a 40 a nyári hőmérsékletnél vett érték.
Jó tudni, hogy minél kisebb számokkal találkozunk, annál folyékonyabb és drágább a motorolaj.

Az ideális kenés biztosítása mind a folyós, mind a sűrűbb motorolajat próbára teszi. Míg a sűrűbb motorolaj az indítás követő percekben biztosít kevesebb kenést, addig a túl híg motorolaj a felmelegedést követően válhat kevéssé kenés-biztossá.

Nem véletlen hát, hogy a motorolajokat a gyártásuk során rendkívül sok és komplex adalékanyagokkal „javítanak” fel, pontosan azért, hogy széles hőmérséklettartományban is biztosabb, stabil kenést tudjanak biztosítani a motor számára.

Olajcsere Intervallum:

Általánosságban elmondható, hogy mindig a gépjármű gyártója által meghatározott km és/vagy időtáv szerint cseréljük a motorolajunkat.

Számunkra furcsa módon néhol 20-30e Km-es csereintervallumokat hallunk.

Szívünkre téve a kezünket azért érdemes megfontolni, hogy vajon egy motorolaj 20-30e km után milyen minőségű, kenőképességű lehet?! Mi elfogadjuk a modernizációt, a gépjármű gyártók köztudottan felhasználó, üzemeltető barát szemléletrendszerét. Nem vitatjuk ezen nemzetközi cégek lojalitását és elkötelezettségét a hiteles információáramlással kapcsolatban. Azt is tudjuk, hogy csak azért nincs jelenleg olyan motor mely fél liter vízzel 500km-t képes megtenni, mert egyszerűen lehetetlen.

De azt azért javasolnánk, hogy 8-10ekm után cseréljünk motorolajat és legyünk büszkék majd a korosabb de még üzemképes autónkra.

Milyen olajszűrőt vásároljak?

Mindenképpen minőségi terméket válasszunk, ugyanis 3 bár feletti üzemi nyomást kell „kibírnia” menet közben egy olajszűrőnek.

Nem érdemes ezzel spórolni. Ha pénztárcabarát megoldást szeretne, akkor inkább a levegőszűrőből válasszon alacsonyabb minőségi kategóriát.

Bizton állíthatjuk, hogy a széles márkaválasztékkal rendelkező piaci szegmensben az olajszűrőket nem csupán a rájuk nyomtatott nevük különböztetik meg egymástól.

Fontos az is, hogy a sűrű olajcsere periódus alkalmával ezt is minden alkalommal cseréljük!

Miért kell levegőszűrőt is cserélni?

Míg az olajszűrő a motorba áramló olajat szűri, addig a levegőszűrő a forgalomból a motorba áramló levegőt tisztítja.

Ha nem megfelelő minőségű szűrőt választunk, akkor szennyezettebb levegőt jutattunk a motor égésterébe. Ha nem cseréljük a megfelelő időközönként a levegőszűrőt, akkor az eltömődik, kevesebb levegőt enged a motortérbe és azt lefojtva csökkenti annak teljesítményét.

Nem véletlen, hogy a gyártók a szűrők közös cseréjét írják elő az optimális és hosszantartó üzemeltethetőség érdekében.

Szerencsére rengeteg levegőszűrő gyár áll rendelkezésünkre a megfelelő választás érdekében, ezért itt már könnyen tudunk árban már kedvező, de minőségben megfelelő kiváltó terméket választani.